Öppenvård för enskilda individer och familjer

Paromagruppens öppenvård riktar sig till enskilda individer och familjer som är i behov av behandlingsinsatser i öppen form. Insatserna kan se ut på många olika sätt och är alltid anpassade efter den enskilda individens eller familjens behov.

Individanpassad och flexibel öppenvård

Paromagruppens öppenvård består av ett brett spektrum av insatser. Våra behandlingsmetoder är evidensbaserade och utförs av utbildad och kompetent personal. Våra medarbetare arbetar motiverande och lösningsfokuserat och är stöttande i den enskildes/familjens förändringsarbete.  

Vi erbjuder familjebehandling, umgängesstöd, samtalsterapeutiska insatser, missbruksbehandling, kriminalitetsbehandling, kontaktpersoner samt boendestöd. Öppenvårdsinsatserna kännetecknas av såväl hög tillgänglighet och servicegrad som av en stor flexibilitet. Vår ambition är alltid att skräddarsy insatserna efter den enskilde individens eller familjens behov. Vi samverkar med och rapporterar löpande till  placerande handläggare. Våra öppenvårdsinsatser kan kombineras med andra insatser som Paromagruppen erbjuder.

Kontakta oss för att hitta rätt öppenvårdsinsats

Vad innebär öppenvård

Öppenvård innebär insatser som ges till individer och familjer utan att de behöver flytta från sina hem. Paromagruppens öppenvård vänder sig till individer och familjer som har relationella problem, psykosocial problematik, neuropsykiatriska diagnoser, missbruk, kriminalitet eller är hemmasittare. Många av våra öppenvårdsinsatser vänder sig till ungdomar och unga vuxna och vi arbetar ofta i professionella team runt den enskilde/familjen. En öppenvårdsinsats beviljas enligt socialtjänstlagen och vi samverkar med ansvarig handläggare under tiden för insatsen. Våra öppenvårdsinsatser kan vara allt från kortare punktinsatser till längre och mer omfattande uppdrag. Målet med öppenvård är att hjälpa individen/familjen att hitta lösningar på problemen som uppstått och förbättra livssituationen, utan att de behöver vara på institution eller i heldygnsvård. Vi träffar familjer och enskilda individer både i deras hemmiljö och genom möten på vårt kontor i Sala.

Våra olika öppenvårdsinsatser:

Familjebehandling/Familjepedagogiska insatser

Varje familj är unik och vi gör inledningsvis en noggrann kartläggning av familjens mål och behov tillsammans med handläggaren för att skapa en individuell plan. Familjebehandlarens arbetsmetod vilar på en systemteoretisk grund där familjen ses som ett system där alla individer påverkar varandra. Genom vårt arbete hemma hos familjerna kan vi bygga en relation baserad på ömsesidig tillit. Vår önskan är att familjerna, med hjälp av en eller flera professionella, ska få strategier och nya insikter och på så vis få stöd i att hantera utmaningarna i vardagen. Familjebehandlingen riktar sig till familjer som upplever olika slags svårigheter, exempelvis problem i relationer, psykisk ohälsa eller beteendeproblem hos barn och ungdomar. Målet är att öka det som är välfungerande genom att skapa bättre kommunikation, stärka relationer och ge verktyg för att hantera konflikter och andra svåra situationer. Föräldrar får hjälp att förstå och hantera sina barns behov och beteenden och barnen får möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor i en trygg miljö.

Umgängesstöd

Paromagruppens umgängesstödjare fungerar som en neutral person mellan ett barn och en förälder. Personalen har förskollärarutbildning och lång erfarenhet av arbete med barn. Syftet med umgängesstödet är att skapa trygghet för barnet och hjälpa till att upprätthålla en positiv och trygg kontakt med föräldern. Stödet kan behövas i situationer där det finns konflikter mellan föräldrarna, tidigare bristande omsorg, oro för barnets säkerhet, eller när relationen mellan barnet och föräldern behöver byggas upp.

Vi har möjlighet att bistå med lokal och material för umgänge.

Missbruks- och kriminalitetsbehandling (inkl provtagning)

Paromagruppens personal har lång och gedigen kunskap kring missbruk, beroendesjukdom och kriminalitet. Tillsammans med kollegor från vår beroendemottagning erbjuder vi insatser såsom motiverande samtal (MI), kognitiv beteendeterapi (KBT), återfallsprevention (ÅP), samt medicinsk behandling och övervakade urinprover alt saliv- eller blodprov som skickas på analys. Paromagruppens personal har gått utbildningen Kriminalitet som livsstil där fokus ligger på att minska återfall i brott genom att bearbeta de underliggande orsakerna till kriminaliteten, utforska och förändra kriminella tankemönster, samt få stöd i att hitta ett sätt att leva ett liv fritt från kriminalitet.

Ofta kombineras behandlingen med sociala insatser, såsom stöd i boendefrågor, ekonomi, studier, arbete och att skapa sunda relationer. Målet är att ge individen de resurser som behövs för att återintegreras i samhället.

Samtalsterapeutiska insatser

Samtalsterapi kan användas för olika problemområden, exempelvis depression, olika ångesttillstånd, tvång, svårigheter i socialt samspel och relationer, stress och trauma. Terapeutiska insatser bygger på en nära relation mellan klient och terapeut, och målet är att främja en djupare förståelse, bidra till bättre hantering av de svårigheter som klienten upplever samt öka den upplevda livskvaliteten. Paromagruppens KBT-terapeut arbetar på heltid, både med stödjande och behandlande samtal med de klienter som är inskrivna i heldygnsvård eller öppenvårdsinsatserna. Paromagruppens samtalsterapeut har lång erfarenhet från vuxenpsykiatrin och använder sig av olika behandlingsmetoder som har sin grund främst i KBT.

Boendestöd

Paromagruppen ser boendestöd som en praktisk, pedagogisk och social insats för personer med funktionssvårigheter som behöver hjälp i sitt dagliga liv. Stödet kan innefatta planering och stöd kring hushållssysslor (handla, laga mat, städa, tvätta och diska), hantering av ekonomi (betala räkningar, göra inköp), struktur i vardagen (hålla tider, skapa rutiner) samt socialt stöd (hantera kontakter med myndigheter, följa med till läkarbesök eller andra möten). Paromagruppens boendestödjare arbetar tillsammans med den enskilde och syftet är att stärka den enskildes förmåga att klara av sitt boende och sin livsföring i övrigt på ett självständigt sätt.

Kontaktperson

Paromagruppens kontaktpersoner hjälper individer att hantera olika utmaningar i vardagen. Rollen kan variera beroende på den enskildes behov, och vanligtvis hjälper vi till med att bryta social isolering, ge emotionellt stöd, stötta kring praktiska frågor som att strukturera vardagen samt motivera och stödja individen i att delta i samhällsaktiviteter. I uppdraget kan det även ingå att motivera individen att ta emot andra hjälpinsatser från exempelvis beroendemottagning, psykiatrin eller liknande.

Vi försöker alltid matcha kontaktperson efter den enskilde individens intresseområde och ålder.

Kontakta oss för mer
information om öppenvård